Je bereikt veel door samen te werken.

Onlangs heb ik nog eens de bevestiging gekregen dat je veel bereikt door samen te werken. Ik zie weleens quotes voorbij komen, zoals ‘samen bereik je veel meer’ of ‘kennisdeling is kracht’ etc. en weet je, het klopt als een bus…

Ik ben altijd al iemand geweest die dingen in haar eentje doet. De reden hierachter is omdat ik snel afgeleid ben, een introverte persoonlijkheid heb en de opvoeding heb gehad om erg onafhankelijk te zijn. Wellicht zijn er meerdere redenen, geen idee, hier ga ik me verder ook niet in verdiepen. Op een dag heb ik gemerkt dat ik niet meer gemotiveerd was door samenloop van verschillende omstandigheden, zoals ontslag (wat weer terug was gedraaid *fieuw*), familieomstandigheden, ziekte (niks ernstigs hoor ;-)) en noem maar op. Op dat moment moest ik toegeven dat ik iets nodig had om me weer in te zetten voor mijn nevenactiviteiten. Als ik dat niet deed, dan zou er niks meer gebeuren. De website moest onderhouden worden, de blogs moesten geschreven worden, etc. Hoe ging ik die motivatie weer terug vinden? Toen heb ik samen met mijn business compagnon Rick besloten om samen te werken. Echt letterlijk naast elkaar te gaan zitten en te gaan schrijven. Samen dingen gaan oppakken! En weet je, het werkt! In een paar uurtjes de tijd hebben we voor een paar maanden al dingen vooruit gedaan. Zo simpel gaat dat. De clichés over samenwerken kloppen echt wel… 😉

Ben je een ondernemer en heb je even een dipje. Roep je beste buddy/samenwerkingspartner op en ga eens samen, onder het genot van een drankje en hapje, werken aan dat project wat al een tijdje is blijven liggen. Ben je ook iemand die veel dingen alleen doet, ga dan samenwerken met andere ondernemers. Maak het jezelf makkelijker en zoek iemand die jou kan helpen met jouw onderneming.

Startende ondernemers lopen weleens tegen dingen aan, zoals boekhouden, marketing, klanten binnenhalen en noem maar op. Je moet namelijk alles zelf doen. Maar weet je, je bent niet alleen, naast jou zijn er duizenden andere ondernemers die tegen dezelfde dingen aanlopen. Door samen te werken met je ondernemerscollega’s krijg je meer kennis, inzichten en nieuwe ideeën. Een startende ondernemer in de boekhouding kan jou helpen met jouw administratie, maar je kunt die boekhouder ook helpen door zijn Social Media in orde te maken.

Een goede vriendin zegt altijd dat ik veel meer moet netwerken (niet alleen online), omdat ik de laatste tijd wat minder naar netwerkborrels ben geweest *kuch*. Ik geef haar gelijk. Het is een goede stap naar samenwerking, want waar leer je anders die ondernemers kennen?

Ga jij ook netwerken? Welke dingen kun je nog meer bereiken door samen te werken? Inspirerende verhalen zijn altijd welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *