Hoe word je een succesvolle ondernemer? – Deel II

Vorige maand heb ik een blog geschreven over hoe je een succesvolle ondernemer wordt. Vandaag gaan we verder met waar we gebleven zijn.

We hebben doelen en ontwikkeling besproken. Zonder doelen heb je geen onderneming en als je jezelf niet blijft ontwikkelen (lezen en leren), dan blijf je stilstaan. Wat hebben we nog meer nodig om een succesvolle ondernemer te worden?

Geduld en fouten.
Je weet wat je wilt en je hebt al een idee hoe je het aan gaat pakken. Focus je daarop en vooral niet opgeven. Wat ik denk is dat men zich weleens te veel focust op succesvol zijn en op te snel vooruit willen gaan. Je moet eerst goed worden. Geduldig zijn en heel goed zijn in wat je doet zal je op langer termijn verder brengen. Daarnaast is het gewoon effectief om goed na te denken over dingen die je wilt gaan doen. Denk, maak efficiënte plannen en ontwikkel een perfecte strategie.

Natuurlijk, je zult fouten gaan maken. Daardoor zal je misschien gaan twijfelen. Niet doen. Als je er echt in gelooft, zal het je zeker lukken. Probeer leren van je fouten. Hoe cliché het ook klinkt, maar juist door die fouten word je een goede ondernemer. Niemand doet iets de eerste keer al goed. Al die succesvolle mensen die we kennen hebben weleens gefaald.

Motivatie.
Echte succesvolle ondernemers zijn altijd mensen die hun ideeën uitvoeren. Ze zijn ontzettend gemotiveerd om hun dienst of product aan je te verkopen. Zonder motivatie gaat het je niet lukken. Je moet geloven in je product of dienst. Als je erin gelooft, dan zullen anderen dat ook doen. Stel, je hebt iets wat je mist in je leven en je verzint er een perfecte oplossing voor, dan is de kans groot dat er ook anderen zijn die deze oplossing graag willen hebben. Immers, we hebben allemaal dezelfde problemen. Vind een gat in die markt en vul dat in. Lever die bijzondere waarde voor de samenleving!

Hard werken.
Een van de redenen waarom iemand voor zichzelf begint = indelen van eigen tijd / bepalen van werkritme. Dat klopt, het is ook geen 9-tot-5-baan. Sterker nog, het is een 24-7-baan. Je bent namelijk continu met je onderneming bezig. Daarnaast ben je ook een doorzetter. Je werkt door, je probeert verschillende mogelijkheden uit (wat werkt, wat niet?). Je valt en je staat weer op. Soms heb je geluk, soms is het dag en nacht doorknallen.

Comfort zone.
Als introvert heb ik altijd eng gevonden om uit mijn comfort zone te stappen. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me daarbij helpen. Gelukkig maar. Als je buiten je comfortzone treedt dan groei je alleen maar. Kijk, er is niks mis mee om in je comfort zone te blijven. Het biedt ons veiligheid. Het is alleen zo, dat als je méér wilt bereiken, je toch naar buiten moet treden. Buiten je comfort zone heb je namelijk toegang tot nieuwe mogelijkheden. Een van de belangrijke succesfactoren is het nemen van risico’s! Neem ze.

Volgende maand komt deel III.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *