Hoe word je een succesvolle ondernemer? – Deel I

Deze vraag stel ik mezelf al een tijdje. Het wordt eens tijd om mijn gedachten op papier te zetten. Wat denk ik dat je moet doen om een succesvolle ondernemer te zijn?

Doelen.
Het eerste wat je moet doen, is jezelf afvragen wat voor jou het woord succes betekent. Weet je wie je wilt zijn en wat je wilt doen? Mooi! Vanaf dat moment kun je je plan gaan uitwerken. Het is niet erg als je het niet direct weet, maar je moet wel ‘ongeveer’ weten waar je naartoe wilt. Van doelloos rondzwerven en passief afwachten wordt niemand beter. Trust me, I know.

Ontdek je passie. Wat vind je leuk om te doen? Waar word je blij van? Wat zijn je drijfveren? Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom wil ik mijn twee waardevolle tips met je delen.

(1) Een tijdje geleden heeft een vriendin mij een hele goede tip gegeven. Ik moest me proberen te herinneren wat ik als kind leuk vond om te doen. Ik moest zo ver mogelijk teruggaan. Toen heb ik iets heel interessants ontdekt. Ik herinnerde me dat ik altijd stilletjes in een hoekje zat te tekenen (creativiteit, autonomie). Ook bedacht ik altijd verhalen (bloggen). Daarnaast vond ik het heel leuk om naar andermans verhalen te luisteren en eraan deel te nemen (helpen, meedenken). Bepaalde dingen die ik vroeger leuk vond om te doen, heb ik in mijn dagelijkse leven teruggevonden. Misschien lukt het jou ook?

(2) Ongeveer zes jaar geleden heb ik besloten om te stoppen met mijn HBO-opleiding. Ik wist dat ik geen rechten wilde gaan studeren, maar wat dan wel? Ik ging een aantal beroepentesten doen. Iedere week had ik een test en de uitkomst was steeds anders: jurist, psycholoog, fotograaf, journalist, adviseur etc. Helaas, na een traject van negen weken was ik geen stap verder. Daarom heb ik toen besloten om te gaan werken en vanuit daar zou ik het verder zien. Een paar jaar later viel het kwartje. Het ging niet om de inhoud zelf, maar juist de dingen eromheen. Deze beroepen hadden namelijk veel dingen met elkaar gemeen: autonomie, onderzoeken/ontdekken, creatief zijn, kritisch zijn, resultaatgerichtheid en noem maar op. Toen begreep ik dat ik een beroep moest gaan zoeken waarbij ik zo veel mogelijk van deze kwaliteiten toe kon passen.

Lezen/leren.
Een goed product of dienst hebben is een hele prestatie. Daar geef ik je gelijk in. Wat gebeurt er daarna? Nou.. Je gaat veel lezen. Je gaat je verdiepen in ondernemerschap, je concurrentie, economie, markt en noem maar op. Het stomste wat je kunt doen is denken dat je het niet nodig vindt om jezelf te blijven ontwikkelen. Alleen een goed product/dienst hebben is namelijk niet genoeg. Je moet verder kunnen groeien. Blijf jezelf ontwikkelen.

Onlangs heb ik een artikel gelezen over wat de meest succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben. Ze lezen allemaal boeken. Een aantal per maand zelfs. Lees boeken/tijdschriften ter ontspanning, maar ook educatieve boeken die je verder helpen met je bedrijf. Er zijn veel redenen waarom je zou moeten lezen, o.a.:

(1) Lezen is goed voor je concentratie. Door aan één stuk bezig te zijn met een activiteit (lezen) kun je ook op andere dingen concerteren, zoals je werk.

(2) Het schijnt dat lezen goed is voor je geheugen. Door te lezen train je je hersens. Je dwingt je hersens om na te denken over hetgeen je gelezen hebt en hierdoor onthoud je dingen beter.

(3) Het is ontspannend. Heb je stress, zoek dan afleiding door een goed boek te lezen. Ontspanning is heel belangrijk. Je moet je op kunnen laden.

(4) Je vergroot je woordenschat, je leert veel over bepaalde onderwerpen, je gaat nadenken over dingen etc. Je wordt er echt slimmer van.
Ongetwijfeld heb ik niet alles genoemd, maar deze mooie dingen gaan er gebeuren als je gaat lezen. Het is goed voor je en uiteindelijk ook voor je bedrijf.

Volgende maand komt deel II.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *