Waarom zou je voor jezelf gaan beginnen?

Ik ontmoet vaak inspirerende mensen die niet helemaal gelukkig zijn met hun huidige situatie. Mensen die bijvoorbeeld goede ideeën hebben, maar denken deze niet te kunnen realiseren. Vervolgens stel ik hen de vraag: ‘Waarom begin je niet voor jezelf?’ Helaas hoor ik veelvoorkomende antwoorden als: ‘Ik wil niet mijn vaste baan opzeggen’ of ‘Ik durf het risico niet te nemen’, ‘Ik weet niet waar ik moet beginnen’, etc. Zonde! Sterker nog, het frustreert me soms een beetje omdat ik in sommige mensen echt veel potentie zie. Dat soort mensen zijn de mensen die de wereld een stuk mooier kunnen maken.

Weet je, iedereen moet het zelf weten. Dat wil ik wel even erbij vermelden. Ik begrijp namelijk ook dat als je iets goed kan, het niet wil zeggen dat je het ook daadwerkelijk moet gaan doen. Hoe vaak hoor ik wel niet dat ik iets met Russisch moet gaan doen? Ja, ik spreek Russisch, maar het is meer een bijkomstigheid van het feit dat ik in Oekraïne geboren ben dan dat ik echt iets mee van plan ben. Echter, ik denk wel dat veel mensen ondernemer willen worden, maar zich tegen laten houden door het idee van ‘het zal toch mislukken’ of dat ze simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen. Daarnaast hebben wij, vooral de vrouwen, denk ik, weleens de neiging om redenen te benoemen waarom men iets niet zou gaan moeten doen in plaats van andersom.

Stel, je hebt negen redenen waarom iets een succes zou kunnen worden en één reden waarom het helemaal zou mislukken. Wat ga je doen? Juist, focussen op die ene reden, want tja, alles moet perfect zijn en niets mag mislukken. Natuurlijk, je moet goed geïnformeerd zijn en ook reëel en 100% vlekkeloos zal het nooit verlopen, maar weet je, dat is helemaal niet erg! Mag ik je een paar redenen geven waarom je toch eens zou moeten gaan nadenken over ondernemerschap?

Okay, we hebben al besloten dat je een super tof product/dienst hebt en dan? Ten eerste, iedereen kan een ondernemer worden. Heb je een fulltime baan? Ook dat is geen probleem. Daarvoor hoef je niet ontslag te gaan nemen, je kunt gewoon blijven werken. Sterker nog, het is juist goed mogelijk om ondernemer te zijn naast je baan. Zo heb je minder risico en kun je op je gemak eens ondernemerschap gaan verkennen. Wie weet, blijf je dat gewoon ‘als hobby’ erbij doen. Je hoeft het namelijk niet fulltime te gaan doen. Genoeg mensen die parttime in loondienst werken en parttime ondernemer zijn.

– Vanaf 2013 is het gratis om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook is er geen startkapitaal meer nodig. Het is zo gedaan. Je staat letterlijk een half uur later weer buiten en dan heb je al een KVK- en BTW-nummer. Wel ga ik er even van uit dat je een beetje een idee hebt wat je wilt gaan doen. Indien nodig, kun je later alsnog van koers veranderen. Het leuke ervan is dat je niet vastzit aan je werkzaamheden. Je kunt altijd alle kanten op. Vier jaar geleden dacht ik dat ik iets met import en export zou gaan doen. Nou, niet dus. Trouwens, ik ben een goed voorbeeld als het gaat om van koers veranderen. Al wil je dat ook weer niet zo vaak doen als ik dat gedaan heb. Het bewijst wel dat je alles kunt doen wat je wilt. Of ja, bijna dan 😉 . Wat ik hiermee wil zeggen, is dat ook al heb je twijfels, laat je daardoor niet tegenhouden. Uiteindelijk zal het zich langzaam gaan vormen tot een perfect product. Je zult erachter komen wat voor je werkt en wat je beter kunt laten. Je zult steeds beter weten wat je wilt. Jij en je onderneming zullen gaan groeien.

– Belastingdienst. Dat is vaker een ‘dingetje’. Ik ben ooit naar een (gratis) informatieve bijeenkomst geweest die door de Belastingdienst zelf was georganiseerd en toen kwam ik erachter dat het allemaal wel meevalt. Kwestie van goed bijhouden wat je factureert aan je klanten en wat je zelf aan kosten maakt. Dit alles moet je indienen en voilà. Zelfs mij lukt het.
Laat je goed informeren over diverse regelingen; het is best wel interessant. Houd er wel rekening mee dat als je gebruik wil maken van bepaalde voordelen, je aan diverse criteria moet voldoen.

Begrijp je iets niet? Op belastingdienst.nl kun je genoeg uitleg vinden over veel zaken en anders vraag je toch een vriend die daar verstand van heeft? Gebruik je netwerk!

Heb je geen omzet gedraaid? Dan moet je alsnog je aangifte indienen, maar dan geef je gewoon aan dat je geen omzet hebt gedraaid. Kost je een paar minuten. Je bent namelijk niet verplicht om meteen omzet te gaan draaien.

– Je bent de baas en je doet wat je wilt. Mooi toch, die vrijheid..

– Ontwikkeling. Er is geen betere leerschool dan zelfstandig zijn. Je leert veel over marketing, administratie, mensen etc. Deze dingen leer je niet op school. Ook leer je veel over jezelf en je talenten.

Er zijn genoeg redenen om wel of niet voor jezelf te beginnen. Wat ik benoemd heb, is maar het topje van de ijsberg. It’s up to you. Als je het echt wilt, maar denkt het niet te kunnen door een of andere reden, don’t give up! Vaker kan er veel meer dan je denkt. Laat je goed informeren! Cliché, maar waar: geloof in jezelf en doe het gewoon. Wat heb je te verliezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *