Mijn drie ingrediënten voor het behalen van succes

Wil je aan de top komen, moet je op meerdere gebieden uitblinken. Je moet gemotiveerd zijn, flexibel, georganiseerd, resultaatgericht, overtuigend en noem maar op. Ook spelen er externe factoren, zoals timing, een belangrijke rol. Ik lees veel over ondernemerschap en dat soort onderwerpen zie ik vaker terug. Boeiende materie. Mensen die me een beetje op LinkedIn volgen, weten dat ik er bijna iedere dag wel iets over post en deel met mijn netwerk. Door mijn interesse in deze onderwerpen vraag ik mezelf weleens af: welke kwaliteiten bezit ik eigenlijk? Welke kwaliteiten zijn voor mij belangrijk om mijn ondernemerschap tot een succes te kunnen brengen?

Iedereen heeft een andere perceptie van het woord “succes”. Voor mij betekent succes bijvoorbeeld voldoening krijgen van wat ik doe. Iemand anders weer heeft “geld” hoger op het prioriteitenlijstje staan. Ik heb mijn persoonlijke top 3 opgesteld waarvan ik denk dat je met deze kwaliteiten succesvol kan worden. Of ja,  waar ik succesvol mee wil worden.

Ÿ-  Doorzettingsvermogen
Ÿ-  Creativiteit
Ÿ-  Intelligentie

Doorzettingsvermogen
Iedere ondernemer krijgt vroeg of laat met tegenslagen te maken. Het is dan ook essentieel voor ondernemers om volhardend te zijn en door te kunnen zetten. Doorgaan totdat je je doel hebt bereikt. Daarbij is een afwijzing niet het einde. Integendeel, het is het beste wat je kan overkomen. Het laat zien dat je moet vechten voor wat je wilt. Wist je bijvoorbeeld dat het eerste Harry Potter-boek van J.K. Rowling een aantal keer was afgewezen? Of dat Walt Disney ooit ontslagen werd wegens gebrek aan verbeelding en creativiteit? En wat denk je van Steve Jobs die ook ooit ontslagen werd bij zijn eigen bedrijf Apple?

Gelukkig kun je groeien door regelmatig (kleine) doelen voor jezelf te stellen en alles ervoor doen om deze doelen te behalen. Tevens zou ik kritisch zijn met negatieve gedachtepatronen: laat je niet uit het veld slaan!

Creativiteit
Als het niet via weg A kan, kan het via weg B. Speel snel in op moeilijke situaties. Zo makkelijk gaat dat. Of toch niet? Als je creatief bent, dan bedenk je originele ideeën en oplossingen voor een werksituatie of je bedenkt nieuwe werkwijzen. Om in een concurrerende markt te overleven moet je creatief zijn. Met alleen maar de beste prijzen en kennis kom je er niet, althans, niet heel ver. Je moet zien van nieuwe kansen en mogelijkheden. Thinking outside the box wordt het beestje ook weleens genoemd. Tegenwoordig bestaat namelijk alles al. Probeer eens wat nieuws te verzinnen. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. Ook creativiteit kun je leren. Je kunt bijvoorbeeld je netwerk verbreden door om te gaan met mensen uit verschillende branches en sectoren. Ook kun je je kennis en vaardigheden proberen te verbreden. Mocht er een idee te binnen schieten, negeer het dan niet, maar schrijf het op, ook al is het op dat moment niet belangrijk. Het kan later misschien goed van pas komen. Zelf heb ik altijd pen en papier naast mijn bed liggen. You never know.

Intelligentie
Het heeft wellicht een ‘duh!-gehalte’, maar intelligentie is veel meer. Het vermogen om bepaalde geestelijke prestaties te verrichten of zoals Wikipedia het beter omschrijft:

“Intelligentie is een conglomeraat van verstandelijke vermogens en vaardigheden, zoals:
abstract, logisch en consistent kunnen redeneren,
relaties kunnen ontdekken, leggen en doorzien,
problemen kunnen oplossen,
regels kunnen ontdekken in schijnbaar ongeordend materiaal,
met bestaande kennis nieuwe taken kunnen oplossen,
zich flexibel kunnen aanpassen in nieuwe situaties,
zelfstandig kunnen leren, zonder directe en volledig instructie nodig te hebben.”

Zorg dat je primaire dingen, als genoeg rust nemen, gezond eten en beweging onder de knie hebt. Vervolgens kies je een paar leerzame dingen die je leuk vindt om te doen, zoals een boek lezen, puzzelen, een tweede taal leren, muziek luisteren etc.. Ook dingen die je niet leuk vindt moet je doen zodat je uit je comfortzone komt. Ik vind het persoonlijk prettig om met mensen om te gaan die meer kennis hebben dan ik van bepaalde zaken. We kunnen tenslotte allemaal van elkaar leren.

Bezit je bepaalde eigenschappen niet? Maak gebruik van je netwerk! Ik vind het dan ook heerlijk om regelmatig te brainstormen.

Wat is jouw top drie?

Dasha Zatula
foto’s: pexels

Eén gedachte over “Mijn drie ingrediënten voor het behalen van succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *