Je passie is je kracht

workhardWij als ondernemers hebben één ding gemeen: We gaan ervoor. We hebben een doel voor ogen; van een volle bankrekening tot en met een glimlach op het gezicht van onze klanten. Naar mijn mening zijn daar twee factoren ontzettend van belang. Deze factoren zijn diegene waardoor wij opstaan in de morgen en er vol voor gaan. Ik hoop dat jullie deze allemaal allebei bezitten, want dan komt het he-le-maal goed. Discipline en/of Doorzettingsvermogen. You’ll need one of ‘em. Wie weet ben jij iemand die over beiden beschikt. Wie weet heb je eigenlijk geen idee wat jou drijft. Dan is het wel belangrijk om hier over na te denken. Je kunt het immers altijd inzetten als een kracht van jou.

Doorzettingsvermogen.
Er is een reden waarom ik mijzelf voorstel als ‘Vleesgeworden Enthousiasme’. Doorzettingsvermogen is mijn kracht. Als ik ergens enthousiast over raak, ga ik door het vuur in het werken omtrent de opdracht of het project. Ik maak dagen van 06:00 tot 01:00 de volgende dag en vind dat geen probleem – hoe groot de wallen onder mijn ogen ook dreigen te worden. Ik kan plots multi-tasken alsof ik tweeling ben, enzovoorts. Zeker wanneer de deadline eraan komt, dan zetten we gewoon met plezier een tandje bij! Maar de opdracht komt af, dat was immers de afspraak en daar zullen wij als ondernemers ook nooit onderuit willen komen. Van mijzelf weet ik tegenwoordig hoe dit werkt. Daardoor weet ik ook hoe moeilijk het was om mijzelf vooruit te branden als ik een opdracht had die absoluut niet bij me past of hoe erg lastig het kan zijn om maar leuke opdrachten naast twee andere lopende opdrachten te accepteren. Maar, ‘we’ gaan er volledig voor en de stappen die worden gemaakt zijn groot. Is een strategie mogelijk? Kun je een tijdsplan volgen? Zeker – daarvoor steek ik mijn hand in het vuur. Maar dat gaat niet vanzelf. In mijn geval werk ik sterk met deadlines – vaker voor de actuele deadlines zodat ik die daadkracht los kan laten barsten. Dat wilt trouwens niet zeggen dat dit altijd zo ging. Wat als je de motivatie kwijt bent? Dan heb je een flinke slag te maken; je hebt een vonk nodig. Reflectie op je functioneren is hierbij ontzettend belangrijk, zo kun je een brug bouwen over je valkuil.

Discipline.
De andere kant van de medaille; tevens iets dat ik dan weer een stuk moeilijker kan opbrengen. Ik kan weinig discipline opbrengen als er geen enthousiasme in het mengsel zit. Als ik hiervoor een voorbeeld nodig heb, gooi ik meestal mijn broertje in de strijd. Mark kan zijn aandacht ergens op richten en zich daar periodiek in onderdompelen. Op deze manier maakt hij een stabiele groei door. Mark lukt dit uitstekend. Hij bakent zijn grenzen stevig af en zorgt voor een gelegitimeerde loop van zijn projecten. Ook al heeft hij geheid af en toe echt geen zin of eigenlijk te weinig tijd met onverwachte projecten – hij zorgt dat het gebeurt. Van baby-steps tot normale stappen, ‘we’ gaan ervoor. Wat nou als net dat beetje extra nodig is? Dat ligt volledig aan jou, maar afhankelijk van de structuur die jij gebruikt, heb je ruimte voor deze extra kracht. Past het tevens wel in het gehele proces? Heb je de tijd ervoor als alles zo stevig ingebakken zit? Een ondernemer is zelden iemand met tijd over. Beide manieren hebben zijn valkuilen. Je moet ze leren kennen en ze ondervangen. Zelfs voor een losgeslagen enthousiast als mijzelf, kan ik mij dagelijks motiveren om zodoende toch tot een zekere vorm van discipline te komen. En jij? Ben je er periodiek mee bezig maar kun je wel wanneer nodig jezelf volop onderdompelen in je taken wanneer het spannend wordt? Dan ben je goed bezig!
dreamsWaar haal jij je kracht vandaan?
De bovenstaande voorbeelden zijn leuk en aardig. Maar nu is het tijd om te kijken waar het echt om draait: Wat is jouw kracht? Heb je ze allebei? Zoals hierboven te lezen: ik heb er slechts één en de ander via een omweg die lang niet altijd open is, maar ik weet wel wat ik ermee kan bereiken en hoe ik deze vlam kan aanwakkeren tot een volwaardig vuur. Is de een dan slechter dan de ander? Ik vind van niet. De vaste aandacht van discipline is een sterke routine. De ups en downs van het doorzettingsvermogen kunnen een gigantische slag slaan. Het ligt maar aan één ding wat mij betreft: je moet je vlieguren maken. Je moet blijven leren. Blijf jezelf altijd door ontwikkelen. Doe dat dagelijks of stort je op het project. Hoe doe jij dat? Hoe staat het met jou ratio Doorzettingsvermogen:Discipline?
Laat het weten in de reacties!

Vechel Ventures

Vechel Ventures is Rick Vechel een ondernemer die naast zijn reguliere baan zijn enthousiasme vol passie laat blijken. Vanuit het plezier in het spelen op de basgitaar viel Rick vanzelf in de organisatie van evenementen en in het ondersteunen van talenteducatie. Met dank aan verschillende onderdelen vanuit de opleiding Social Work, is hij uitgegroeid tot een veelzijdige professional.

Met Vechel Ventures richt hij zich op cultureel/sociaal ondernemerschap, organisatiestructuren, coaching en het ondersteunen van talenteducatie in (Midden-)Limburg.  Van het opstarten van uw initiatief tot aan het ondersteunen van diverse activiteiten, Vechel Ventures helpt graag met ook jullie ideeën tot een werkelijkheid te maken.
Meer informatie over de verschillende diensten en contactgegevens zijn te vinden op www.VechelVentures.nl

foto’s via flickr.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *