Uurloon = dat ene uur dat je als ZP’er wél betaald krijgt

Death_to_stock_photography_weekend_work (9 of 10)Op enig moment komt er een dag waarop jij de beslissing neemt, ik start een eigen bedrijf. Soms vanuit pure noodzaak of vanuit pure passie. Waar begin je dan? Wat heb je allemaal nodig? Kun je dit wel? Vragen, twijfel, moed, doorzettingsvermogen en onwetendheid. Binnen afzienbare tijd zit je hoofd helemaal vol. Goodbye Freedom, Hello Work! Weg met vrije tijd, die heb je natuurlijk nog wel, maar dat voelt niet meer zo. Jouw innerlijke jij wil verder en liefst zo snel mogelijk.

Hoe heb ik dat gedaan?

Ik heb niet te veel nagedacht, ik ben gewoon begonnen. Mijn eerste stap was het bijwonen van een startersbijeenkomst van de KVK. Helaas, naast veel antwoorden, ging ik naar buiten met nog meer vragen.
Twijfel, onrust, passie en drive.

Ik wilde aan de slag, doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Mijn werk moest betekenis hebben. Ik wou werken aan een betere wereld, mensen blij maken. Daar genereer je geen inkomen mee, dus wat ga je doen? Wat geeft energie en waar ben je goed in? Ik ben naar de KVK gegaan om me te laten inschrijven als starter, ZP’er (Zelfstandig Professional). Er werden een aantal vragen gesteld en natuurlijk ook de vraag wat ik ging aanbieden als adviseur. OEPS, daar had ik wel over nagedacht, maar daar was ik nog niet helemaal uit. Ik vond het al heel wat om de beslissing te nemen; IK BEGIN VOOR MEZELF. Dit bleek niet de bedoeling, ik moest concreet mijn activiteiten gaan benoemen. Het is voor mij niet zo moeilijk om ter plekke snel iets te bedenken, gelukkig maar! (Ik hoop overigens dat hij er niks van gemerkt heeft).

Mijn toekomstige activiteiten had ik snel bedacht, ik heb gewoon genoemd waar ik goed in was. Wat mijn uurloon was? Ja, dat was ook een lastige vraag, ik heb maar iets geroepen; € 40,-. Wist ik veel. Nu weet ik het wel. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen. Ik ging naar buiten met mijn KVK-nummer. Mijn BTW nummer zou nog volgen. Daar was ik niet zo van gecharmeerd, die cijfers en urenregistratie, dat is niet zo mijn ding. Of ik een businessplan had? Nou nee, zonde van mijn tijd. Door te vallen en weer op te staan, kom je er snel genoeg achter of iets rendabel is of niet.

Een ding had ik al snel geleerd: niet te lang nadenken en twijfelen. Ik had graag voor mijn werk een 10, maar wat blijkt, een 8 is ook goed genoeg. Geloof in jezelf, je eigen kracht en jouw kennis. Dat is de basis die je nodig hebt. Ik weet dat ik een allrounder ben, dat ik snel en gemakkelijk leer. Daar moet je toch een inkomen mee kunnen verdienen?
Het is ook zoveel leuker om je in te zetten voor jezelf.  Die vrijheid, dat gevoel van succes, helemaal dankzij jouw eigen gemaakte keuzes en kracht. Natuurlijk, als het mislukt raakt het je des te harder. SO BE IT! Het overkomt iedereen. Deal ermee en ga verder!

Waar ik het meeste van heb geleerd?

Van mijn fouten. Geloof me, die ga je héél veel maken. Door mijn fouten ben ik zo veel wijzer geworden en kan ik nu zo veel beter omgaan met alles wat op mijn pad komt. Maar goed dat ik dus fouten heb gemaakt.

Wat heb ik nog meer geleerd? Dat samenwerken essentieel is voor jouw succes. Je hebt jouw passie, jouw product, maar dat wil nog niet zeggen dat je daar alles mee kan. Integendeel, ik ben geen boekhouder, accountant, jurist, webdesigner of illustrator.

Die vaardigheden moet je als ZP ‘er wel op enig moment ter beschikking hebben. Het is van belang dat je hiervoor hulp kunt vragen binnen een warm netwerk. Durf om hulp te vragen en bied ook hulp, dan kom je snel verder. Ik was nooit gekomen waar ik nu ben als ik alles zelf had gedaan. En ook ik heb geholpen, heel veel. Pas wel op! Voordat je het weet geef je te veel weg en met een fles wijn betaal je uiteindelijk niet jouw hypotheek. Zorg dat je daarom goed bent voorbereid. Weet wat jouw prijs is en wat je uiteindelijk minimaal aan een opdracht wilt verdienen. Investeer je niet in deze voorbereiding, dan namens jouw toekomstige klanten, alvast hartelijk bedankt!

Aanvankelijk vond ik mijn huidige uurloon erg hoog. Nu niet meer, ik weet nu wat ik er allemaal voor moet doen. En let’s face it, uurloon = dat ene uur dat je als ZP’er wél betaalt krijgt. Al die andere uren die je voor een opdracht nodig hebt, zijn voor eigen rekening. Enfin, de volgende keer ga ik jullie meer vertellen over online branding en het stappenplan.

Als ZP’er ontkom je niet aan Social Media. Wat heb je nodig en wat niet? Hoe pak je dit aan?

In mijn volgende blog: simpele basistips voor Social Media Branding.

Heidfoto Heidyy Amory heeft zich gespecialiseerd in online branding voor de kleine ondernemer en Maatschappelijke Organisaties. Ze is mede ontwikkelaar en initiator van het digitale platform Maatschappelijk Netwerk Limburg.
Door te investeren in basiskennis en vaardigheden ben je als ondernemer in staat jouw eigen Social Media kanalen te onderhouden. Hierdoor heb je de mogelijkheid om in te spelen op actualite
iten en weet je jezelf op een professionele eenduidige wijze te profileren.

 

bure-amory

Betaal sociaal met een like & share dan komen er meer.

Uitgelichte foto via deathtothestock

4 gedachten over “Uurloon = dat ene uur dat je als ZP’er wél betaald krijgt

 • september 21, 2015 om 12:32
  Permalink

  Heidy, dank je voor dit herkenbare blog. Ik ben sinds 3 weken ook voor mezelf begonnen. Annette Mengde Interim & Advies. Lang nagedacht over een flitsende naam, maar uiteindelijk dacht ik: ik moet het toch hebben van mensen die mij al kennen en weten wat ik kan, dus dan maar saai. Ik vond het tot nu toe vooral veel geregel,vroeger had ik daar secretaresses voor, die dat beter konden dan ik. Maar het went. En ik heb een eerste klus, dus billable hours! Groet.

  Beantwoorden
 • september 21, 2015 om 13:07
  Permalink

  Bedankt voor je leuke reactie! Dat is zeker wennen voor je en niet alleen voor jou. Ieder zijn vak, maar als ZP’er is het alle vakken in één. Gelukkig wordt je er uiteindelijk een stuk slimmer van :). Succes!
  Gr. Heidy

  Beantwoorden
 • oktober 2, 2015 om 09:41
  Permalink

  Hier ook… besloten: ik begin voor mezelf! Een geweldige training gevolgd in het vak wat ik wil uitoefenen. En ik weet dat ik het kan. Maar ja… hoe kom ik aan betaalde opdrachten?
  Eerst maar begonnen met veel netwerken. En langzaam vul ik mijn website.
  Het komt goed.

  Beantwoorden
  • oktober 2, 2015 om 16:07
   Permalink

   Netwerken helpt je zeker verder. En laat je niet uit het veld slaan als iets niet lukt. Juist door je fouten of mislukkingen leer je. Dat overkomt ons allemaal. (We gaan die natuurlijk niet openbaar maken)
   Vergelijk het maar met die moeders aan het schoolplein, daar lijkt de factor stress ook niet aanwezig te zijn. Totdat je in gesprek gaat en ze beter leert kennen. Dan blijkt jouw wereld gelijk te zijn aan die van haar.
   Laat het een troost zijn dat niet alles gaat lukken en de uitdaging om te slagen.

   Maak jezelf zichtbaar, laat je stem horen. Kom in beeld!
   Succes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *